WK dag 1 en 2: de hoogtepunten

Vrijdag 12 juli 2019

Dag 1 en 2 van het WK in Melbourne zitten erop! Maar liefst 9 cubers (Mats Valk, Erik Akkersdijk, Reinier Schippers, Antonie Paterakis, Robin Verstraten, Daniël Kassab, Francisco Hamlin, Tijmen van der Ree en Ron van Bruchem) zijn afgereisd naar Australië voor het 9e WCA World Championship. En wat is er al veel gebeurd! Dankzij de livestream en WhatsApp blijven we goed op de hoogte. Dit zijn de highlights van dag 1 en 2.

Hoge notering voor Robin op pyraminx

Dat Robin Verstraten snel is op pyraminx, dat weten we we wel: hij is Nederlands kampioen 2018 en houder van het NR average. In Melbourne weet hij zich tot nu toe prima te handhaven. “Mijn pyra resultaat was oké. De eerste en laatste waren erg vervelende scrambles, waardoor ik een tellende 4 had. Dat was jammer. Maar gelukkig hadden heel veel mensen dat probleem, dus viel het uiteindelijk wel mee”. Dat viel inderdaad mee, want Robin gaat als 14e door naar de halve finale op zondagochtend.  Zou een finaleplek (laatste 16) gaan lukken?  Verder vermaakt Robin zich uitstekend in Melbourne: “Ja, ik heb het erg naar mijn zin hier. Ik probeer met allerlei andere cubers te praten en voor pyra heb ik ook met allemaal andere jongens geoefend, erg gezellig!”

Daniël: door op skewb en pyraminx

Ook Daniël Kassab heeft het enorm naar zijn zin in Melbourne. “Ik vind de set-up er heel mooi en professioneel uit zien.” Zijn resultaten tot nu toe zijn wat wisselend. “Ik heb zowel goede als mindere resultaten behaald. Zo had ik helaas een DNF op de laatste poging FMC, dat was anders een PB mean geworden. De goede reslultaten die ik heb behaald waren op pyraminx, 4×4 en skewb. Op pyraminx draaide ik een prima 3.72 average: dat zorgde voor een 21e plek in de 1e ronde. Ik ga dus door naar de halve finale! Op skewb heb ik naast een 4.57 average ook een 1.42 single gehaald, dat is maar 0.01 van het NR af. Ik ga op skewb als 40e naar de volgende ronde.”

Erik: 14 uit 17 op multiblind

De enige Nederlandse deelnemer op multi-blind was Erik Akkersdijk. Over zijn resultaten (10/18, 14/17, 14/17) is hij kort: ‘Echt slecht!’ (maar wel een PB). Het leverde hem een 25e plaats op. Het niveauverschil op dit onderdeel is enorm: Amerikaan Graham Siggins werd wereldkampioen met 50/54, 51/54, 51/54. Op de 4x4x4 en 5x5x5 zien we Erik zaterdag terug in de 2e ronde. Je kunt Erik dit EK trouwens heel vaak zien: hij is een van de verslaggevers van de WK-livestream

Francisco met de Argentijnse vlag

Francisco (die uitkomt voor Argentië) kwam donderdag en vrijdag al op 6 onderdelen in actie. “Mijn doel om bij Feet een sub-1 average te halen, is gelukt! De rest was wat minder mooi. Bij mijn tweede 7x7x7 solve brak ik een centerpiece terwijl ik het eruit wilde halen, en dat werd een DNF. Bij 6x6x6 haalde ik een 2:16 single, daar ben ik blij mee want ik heb de laatste tijd weinig big cubes geoefend. Morgen begint het voor mij eigenlijk pas echt met de onderdelen waar ik serieus op oefen.” En wie de openingsceremonie heeft gekeken via de livestream, heeft Francisco wellicht gespot bij de vlaggenparade. “Ja, ik werd gekozen on de Argentijnse vlag te dragen vandaag!” 

Ron hoort bij een illuster gezelschap

Wat hebben de mensen op deze foto (met onze Ron van Bruchem in het midden) met elkaar gemeen? Ze deden alle drie in 2003 mee aan het eerste WCA World Championship in Canada. En aan alle daarop volgende WK’s ook. Als enigen op deze aardbol waren ze er alle keren bij! Ron is, zoals eigenlijk altijd, niet alleen deelnemer, maar ook als vrijwilliger actief. Hij rent de benen uit zijn lijf. “Ik had maar 15 minuten pauze vandaag.” Toch wist hij vrijdag zijn PB op 4x4x4 single ook nog even te verbeteren!

Finale square-1 voor Tijmen

Tijmen van der Ree, die momenteel 2e op de wereldranglijst staat met zijn square-1 single, stond vrijdagmiddag in de finale (laatste 16) van square-1. “Ik had een ambitieus doel: een podiumplek. Dat is jammer genoeg niet gelukt. Ik ben niet super tevreden met mijn 13e plek. In de halve finale stond ik nog 3e, met een nieuw NR average, waar ik erg blij mee ben. Toch ben ik tevreden dat ik de finale heb gehaald. Verder heb ik het heel erg naar mijn zin. Het is leuk om mensen te zien die ik daarvoor alleen online heb gesproken. Ook is de sfeer en het zien van allemaal snelle mensen om me heen een erg inspirerende ervaring.”

Antonie: ‘echt naar mijn zin’

Antonie Paterakis, die in Melbourne zijn wereldtitel op 2x2x2 verdedigt, doet aan veel onderdelen mee. Ondanks zijn 2 NR’s (5x5x5 en 7x7x7 single) is hij niet echt tevreden over zijn resultaten. “Maar ik heb het super naar mijn zin, o.a. met het ontmoeten van mensen waar ik dagelijks online mee praat. Ik bereid mij vooral vooral op de grote finales op zondag, die zijn op dit moment het belangrijkste voor mij.”

9e plaats voor Mats op 6x6x6

Donderdag, op de eerste wedstrijddag, wist Mats Valk zich al te plaatsen voor de finale (de laatste 16) van de 6x6x6. Vandaag, vrijdag, was het dan zover. “Ik begon goed maar de 2e en 3e solves hadden beter gemoeten. Het maakt op zich niet veel uit,  omdat de finale al het hoogst haalbare leek. Mijn doel is om plezier te hebben, ik ben tevreden met elk resultaat!” Mats eindigde uiteindelijk op de 9e plaats, een mooi resultaat! Op 4x4x4, 5x5x5 en square-1 wist Mats zich moeiteloos te plaatsen voor de 2e ronde. Square-1 is inmiddels afgerond: plek 75. FMC leverde hem dankzij een mean van 30,67 de 30e plaats op. 

Megaminx-ambities voor Reinier

Terwijl Reinier Schippers al aan de borrel zit als afsluiting van de tweede wedstrijddag (en de borrel-foto publiceren we maar niet:-))., neemt hij toch even de tijd voor een update. Reinier, voor wie dit alweer het 3e Wereld Kampioenschap is, kwam op 4x4x4 t/m 7x7x7 in actie. Op 5x5x5 draaide hij zijn snelste single-tijd ooit. Maar zaterdag moet het echt gaan gebeuren: “Ik hoop het Megaminx NR average te pakken en daarmee naar de finale te gaan!” Om 6.20 uur Nederlandse tijd staat Megaminx op het programma.

Programma zaterdag (let op het tijdverschil!)

Het tijdverschil met Melbourne is 8 uur. Dus als het programma om 9 uur start, is het bij ons pas 01.00 uur. Alle Nederlandse deelnemers komen zaterdag in actie. Het is dus zeker de moeite waard om mee te kijken via de livestream

Verder naar dag 3>>

Reacties zijn gesloten.