Wedstrijd-reglement WCA aangepast

Bij alle kubuswedstrijden geldt het WCA wedstrijd-reglement. Op 1 januari 2018 wijzigt een aantal regels. Dit zijn de belangrijkste wijzigingen.

Blind-onderdelen: geen logo’s op kubus
Op de kubus(sen) die je gebruikt bij de blind-onderdelen (3×3 blind, 4×4 blind, 5×5 blind en 3×3 multiple-blind) mag géén logo meer staan. Dus ook kubussen met logo’s die je niet kunt voelen, mogen niet meer worden gebruikt.

Volgorde bij ondertekening scorebriefje
Na de solve vult het jurylid de tijd in op het scorebriefje en zet zijn handtekening. De deelnemers controleert de ingevulde tijd en de handtekening. Daarna ondertekent hij zelf het briefje. 

Elektronische koptelefoons niet meer toegestaan
Het is niet toegestaan om elektronische koptelefoons/oortjes te gebruiken bij je solve, óók niet als ze zijn uitgeschakeld.

3×3 met voeten
Het format van 3×3 met voeten is aangepast naar ‘gemiddelde uit 5’. Het is nu toegestaan om je handen te gebruiken bij de inspectie. 

Gebruik van niet-toegestane kubussen
Gebruik je bij de wedstrijd een kubus die niet is toegestaan, dan geldt de poging als een DNF. Uitondering: als dit wordt ontdekt tijdens een ronde, dan kan de WCA-delegate beslissen de eerdere pogingen te vervangen door een ‘extra’. 

‘pillowed’ kubussen nu ook toegestaan
Zogenoemde ‘pillowed’ kubussen zijn nu ook toegestaan bij alle onderdelen. 

3×3 met één hand
Raakt de kubus bij een ‘3×3 met één hand’ solve per ongeluk een ander lichaamsdeel, dan is dat niet meer automatisch een DNF. De WCA-delegate beslist hierover.

Kubus valt op schoot
Valt de kubus, ná het stoppen van de timer, op je schoot, dan wordt dat beschouwt als het aanraken van de kubus. Je krijgt dan 2 strafseconden. 

Kubus niet aanraken na de solve
Deze regel bestond al, maar formulering is aangescherpt. Ná het stoppen van de timer mag je de kubus niet aanraken tot het jurylid het resultaat heeft vastgesteld. Raak je de kubus wel aan, dan geldt de solve als DNF. Als je de kubus niet hebt veranderd, kan het jurylid bepalen 2 strafseconden toe te kennen in plaats van een DNF. 

De officiële berichtgeving van de WCA over de wijzigingen vind je hier.

Reacties zijn gesloten.