Olivier Vos: “Ik ben veel sneller dan vorig jaar”

Olivier is dé Nederlandse topper op de blind-events. Het afgelopen jaar haalde hij Nederlandse records op 3x3x3 blind, 4x4x4 blind, 5x5x5 blind én op multi-blind. Op het NK staat alleen 3x3x3 blind op het programma, het onderdeel waarop Olivier vorig jaar voor het eerst Nederlands kampioen werd. We spraken Olivier over het komende NK. 

“Ik was heel blij met mijn eerste plaats vorig jaar. Het was de eerste keer dat ik Nederlands kampioen werd. Ik wist wel dat ik een goede kans maakte om te winnen, want er was niet veel concurrentie. Maar het moet het toch nog maar even gebeuren, er kan altijd iets mis gaan. Uiteindelijk was ik bijna twee keer zo snel als de nummer 2, dus daar was ik erg tevreden mee.”

22.94 seconden
“Ik heb het afgelopen jaar veel leuke momenten gehad in het kubussen, maar het mooiste moment was toch wel mijn Nederlandse record van 22.94 op 3x3x3 blind. Dat was mijn beste tijd ooit, zelfs thuis had ik nog nooit sneller gedraaid. Ik ben nog steeds erg blij met dit record!”

3 podiumplekken?
“Natuurlijk wil ik weer Nederlands kampioen worden op 3x3x3 blind, het liefst met een tijd onder de 30 seconden. Naast 3x3x3 blind had ik vorig jaar nog 2 podiumplekken op het NK, dat wil ik graag evenaren. Ik denk dat ik een goede kansen heb op 3x3x3 one-handed en op 4x4x4.”

Snellere methode 
“Ik heb mijn methode voor 3x3x3 blind veranderd van M2/OP naar 3-style. Dit is een veel snellere methode, maar het is ook moeilijk om te leren en kost veel tijd. Door meer dan 800 commutators (algoritmes van een specifieke vorm, die ook intuïtief te begrijpen zijn) te leren, kan ik nu twee blokjes tegelijk oplossen in plaats van maar één. Ook op het onthouden heb ik geoefend, waardoor dat nu ook sneller gaat dan vorig jaar. Ik heb afgelopen jaar aan veel wedstrijden meegedaan, waardoor ik mijn zenuwen wat beter onder controle heb.” 

Niet veel concurrentie
“Hoewel er dit jaar veel meer mensen meedoen, is de Nederlandse concurrentie in 3x3x3 geblinddoekt niet veel sterker geworden. Ik ben nog steeds veruit de grootste kanshebber op de titel. Het kan eigenlijk alleen fout gaan voor mij als ik op alle drie mijn solves een DNF haal, iets wat bij de geblinddoekte onderdelen veel vaker voorkomt dan bij alle andere onderdelen. Mijn grote concurrent is Sebastiano Tonto. Hij is sneller dan ik, maar hij komt uit voor Italië. Toch kan ik ook hem verslaan als het meezit!”

Reacties zijn gesloten.