Mattheo de Wit: “Mijn NK-titel was niet echt een verrassing”

Mattheo is regerend Nederlands kampioen op het onderdeel skewb. In de finale was hij maar liefst een seconde sneller dan de nummer 2, Midas Kiebert. In de 1e ronde haalde Mattheo een nieuw Nederlands record (2.99 average), dat nog altijd staat. We vroegen Mattheo hoe hij terug kijkt op zijn kampioenschap vorig jaar. 

“Ik had de 1e ronde ruim gewonnen. En in aanloop naar het NK had ik aardig 1e plekken gehaald. Daardoor kwam de titel niet echt meer als een verrassing. Dat neemt natuurlijk niet weg dat ik er wel blij mee was! Het is erg leuk om jezelf weer een jaar lang Nederlands kampioen te kunnen noemen. Naast de titel op skewb was ik ook erg blij met mijn 2e plek op 4 andere onderdelen. Ik ben dus erg tevreden over het NK van vorig jaar.”

Wedstrijden en gezelligheid
“Afgelopen jaar zijn er veel leuke momenten geweest in het kubussen. Natuurlijk horen daar het regelmatig meedoen aan wedstrijden bij, en soms het helpen met organiseren. En natuurlijk alle gezellige momenten met de andere cubers. Helaas kon ik niet bij het WK zijn, maar via de livestream kon ik toch nog een beetje van de sfeer genieten. Zelf heb ik dit jaar geen heel bijzondere records gehaald, maar het leukste moment dit jaar voor mij was toch het wereldrecord van Tijmen op square-1. Het was de eerste, en tot nu toe enige, keer dat ik echt bij een wereldrecord aanwezig was. Zijn tijd was super, maar vooral de reacties van  iedereen maakten het heel bijzonder om mee te maken.”

Titel skewb moet weer lukken
“Mijn doelen voor dit jaar zijn om skewb en 2x2x2 te winnen, en verder nog minimaal 2 andere podiumplekken te behalen. Op skewb schat ik mijn kansen vrij hoog in. Hoewel het gemiddelde van Nederland op skewb het afgelopen jaar veel beter is geworden, is er in de tijden aan de top niet heel veel veranderd. De titel weer dus moeten lukken. Op 2x2x2 zit het allemaal veel dichter bij elkaar en is naar mijn mening het niveau in Nederland ook wel wat hoger. Het is dus lang niet zeker dat ik dat onderdeel kan winnen. Eén onnauwkeurigheid is genoeg om niet te winnen,. Bij dit snelle onderdeel kun je het podium ook zomaar mislopen. Voor mij is het belangrijk om goed te focussen en mijn zenuwen in bedwang te houden.”

Oefenen, oefenen en nog eens oefenen
“Op skewb heb ik eerlijk gezegd vrij weinig gedaan om sneller te worden, en dat is ook wel te zien in de resultaten. Mijn  persoonlijke record is nog steeds hetzelfde als dat van het NK vorig jaar. Zoals ik al zei zijn de anderen in de top van Nederland ook niet heel veel sneller geworden, dus dan zie ik ook geen reden dat wel te gaan proberen. Op andere onderdelen, vooral de big cubes, heb ik heel veel geoefend, om zo beter te worden. Ik probeer te leren van mijn fouten en specifiek te trainen op de dingen die ik kan verbeteren.”

Geen bibberend jochie meer
“Zoals ik in het interview vorig jaar al zei is het mentale stuk erg belangrijk bij een wedstrijd zoals het NK. Het Nederlands Kampioenschap win je niet als je nerveus of onzeker bent. De zekerheid kun je halen uit eerdere wedstrijden en resultaten. Is het daar goed gegaan? Heb je daar gehaald wat nodig is om Nederlands kampioen op skewb te worden? Dan moet het op het Nederlands kampioenschap zelf ook kunnen. Ik haal mijn zekerheid uit eerdere resultaten en niet door (zoals 3 jaar geleden) als een bibberend jochie achter die timer gaan zitten.”

Niet bang voor concurrentie
“Voor skewb is mijn belangrijkste concurrent natuurlijk de nummer 2 van Nederland, Midas Kiebert. Als je kijkt naar de resultaten van eerdere wedstrijden is er niet echt een reden om bang te zijn dat hij de titel gaat ‘afpakken’. Maar als ik fouten ga maken, of als hij wat meer geluk heeft, kan hij best voor een verrassing zorgen. Ik verwacht niet direct dat anderen zullen winnen, maar je weet maar nooit. Voor 2x2x2 is Mika Smulders mijn grootste concurrent. Met hem deel ik het Nederlands record deel. Meestal is het op de wedstrijden een beetje stuivertje wisselen wie de snelste Nederlander is, en soms komt Mats Valk ook nog even kijken of hij er nog tussen of boven kan komen. Bij 2x2x2 is de concurrentie veel groter dan bij skewb omdat het allemaal dichter bij elkaar zit, dus ik denk dat we daar echt pas achteraf iets over de winnaar kunnen zeggen.”

Reacties zijn gesloten.