Terugblik NK 2018

Mika Smulders verrassend Nederlands Kampioen 2018

Foto Irene Driessen

Niet Europees kampioen Mats Valk, maar de 15-jarige Mika Smulders uit Leiden werd op 23 september 2018 Nederlands Kampioen op de 3x3x3. Mats moest genoegen nemen met een 2e plek en Reinier Schippers uit Utrecht werd 3e.

Sfeerimpressie Nederlands Kampioenschap 2018

Irene Driessen (Ipsovideo), de moeder van speedcuber Gijs Peletier, maakte deze ontzettend leuke video. Ook de uitgebreide foto-presentatie onder aan deze pagina heeft ze gemaakt. Wil je een foto gebruiken? Dan graag met naamsvermelding. De overige foto’s op deze pagina zijn van Margreet Bennis.

Het NK in het nieuws

22 sept: Radio 2: Interview met Mats Valk (vanaf 1:01)
23 sept: Algemeen Dagblad: Draaien tot je een ons weegt
24 sept: Radio 5: Arbeidsvitaminen in het teken van de Rubik’s Kubus. De playlist (met jaren ’80 muziek) is samengesteld door Ron van Bruchem, met hulp van de andere bestuursleden van Speedcubing Nederland. 
24 sept: IJssel en Lekstreek: Olivier is kubuskampioen
25 september: radio Sleutelstad: interview met Mika Smulders
 

Van start met 7x7x7

Foto Margreet Bennis

Zaterdagochtend gingen we van start met de 7x7x7, dat voor het eerst sinds jaren weer op het NK-programma stond. En met een nieuw Grieks record voor onze Nederlandse Griek Antonie Paterakis, werd de toon direct gezet. 

1. Mats Valk
2. Mattheo de Wit
3. Reinier Schippers
Eervolle vermelding voor Antonie Paterakis: hij was de snelste van de wedstrijd (maar vanwege zijn Griekse nationaliteit kon hij niet winnen).
Beste debutant: Rick Hamburger.
 

5x5x5: 4 nationale records

Foto Margreet Bennis

In de eerste ronde 5x5x5 verbeterden zowel Mats als Antonie hun eigen nationale records (single). De 45 snelste cubers kwamen ’s middags nogmaals in actie in de tweede ronde. En daar liet Antonie opnieuw zien in vorm te zijn: weer 2 nationale records. En het podium? Dat zag er precies zo uit als op de 7x7x7. 

1. Mats Valk
2. Mattheo de Wit
3. Reinier Schippers
Eervolle vermelding: Antonie Paterakis
Beste debutanten: Timon Veurink en Robert van der Lelie
 

Snel, sneller, snelst op de 2x2x2

Foto Margreet Bennis

Meer dan 100 deelnemers gingen zaterdagochtend van start op de 2x2x2, waaronder ook veel beginnende speedcubers. Mattheo de Wit imponeerde met een average van 1.85, een nieuw Nederlands record. In de tweede ronde liet Mika zien dat ook hij uitstekend in vorm was, waardoor Mattheo genoegen moest nemen met plek 2.

1. Mika Smulders 
2. Mattheo de Wit
3. Mats Valk
Eervolle vermelding: Antonie Paterakis.
Beste debutant: Thijs Beentjes.
 

Teamwedstrijd kubusmozaïek

En ondertussen in de Zeldert-zaal…

Dit kampioenschap hadden we in een aparte zaal met side-events, zoals Rubik’s Race en een heleboel bordspelen, Voor elk wat wils.

Maar liefst negen teams hadden zich aangemeld voor de teamwedstrijd kubusmozaïek bouwen. Ieder team had een uur de tijd om een zelf ontworpen mozaïek van maximaal 400 kubussen te maken. En wat een bijzondere kunstwerken werden er gebouwd! Een Eiffeltoren, een broodje frikandel en zelfs een afbeelding van Mats Valk. Een 5-koppige jury beoordeelde de mozaïeken op complexiteit, originaliteit en uitvoering. Team De Theedrinkers ging met de winst naar huis.

Buitenlandse concurrentie op Skewb

Foto Margreet Bennis

Zesde worden in de finale-ronde, en toch op het NK-podium komen. Kasper Koster was de gelukkige. Niko (Finland), Antonie (Griekenland) en Elias (België) waren sneller, maar moesten genoegen nemen met een eervolle vermelding.

Mattheo toonde zich, zoals verwacht, oppermachtig. Hij wist in de eerste ronde zijn eigen Nederlands record verder aan te scherpen en mag zich opnieuw een jaar lang Nederlands kampioen Skewb noemen. 
 
1. Mattheo de Wit
2. Midas Kiebert
3. Kasper Koster
Eervolle vermelding: Niko Ronkainen en Elias Malomgré
 

4x4x4: spannende strijd

Foto Margreet Bennis

Ook de 4x4x4 had een groot deelnemersveld. De cut-off van 1:15 bleek voor zeker 30 deelnemers een te grote uitdaging, zij moesten het na twee solves voor gezien  houden. 75% van de 4x4x4-cubers ging in de 2e ronde nogmaals de strijd met elkaar aan.

1. Mats Valk
2. Reinier Schippers
3. Olivier Vos
Eervolle vermelding: Antonie Paterakis. Beste debutant: Thijs Beentjes.

Olivier maakt het waar op 3x3x3 Blind

Foto Margreet Bennis

Wat kan er in een jaar veel veranderen. De twee beste blind-solvers van dit kampioenschap eindigden vorig jaar nog als 7e en 10e. De grote verrassing was Gert van Hout, de nummer 3: dit NK was pas zijn 2e kubuswedstrijd. Dat belooft wat voor de komende tijd.

 1. Olivier Vos
2. Daan Baartmans
3. Gert van Hout
Eervolle vermelding: Antonie Paterakis
Beste debutant: Tijn Ezendam

6x6x6: Mats doet het weer

Foto Margreet Bennis

De top bereiken is moeilijk, maar de toppositie behouden is nog moeilijker. Maar Mats doet het. Hij blijft zich verbeteren en begon de zondag met opnieuw een Nederlands record. Met een mean van 1:42.25 wist hij de concurrentie mijlenver achter zich te houden.  

1. Mats Valk
2. Reinier Schippers
3. Midas Kiebert
Eervolle vermelding: Antonie Paterakis

Nederlands record op Megaminx

Foto Margreet Bennis

Ook op het onderdeel Megaminx liet Mats zien nog altijd een absolute topper te zijn. Hij scherpte zijn eigen Nederlands record (average) weer aan en won met overmacht.  

1. Mats Valk
2. Mattheo de Wit
3. Reinier Schippers
 

Bloedstollende finale Rubik’s Race 

In de Zeldert-zaal hadden deelnemers én bezoekers al twee dagen kunnen oefenen met het spelletje Rubik’s Race. Op zondagmiddag namen de acht snelste ‘racers’ het tegen elkaar op in een spannende head-to-head-finale in de grote zaal. Daan is de eerste (officieuze) Nederlands kampioen Rubik’s Race!
1. Daan Baartmans
2. Francisco Hamlin
 

Veel kanshebbers op 3x3x3-met-1-hand

Op het onderdeel 3x3x3-met-1-hand kon het alle kanten uitgaan. Er waren wel tien Nederlandse cubers die kans maakten op een podiumplek. Het was tot het einde spannend. Mats verdedigde met succes zijn titel en mag zich opnieuw een jaar Nederlands kampioen 3x3x3-met-1-hand noemen.

1. Mats Valk
2. Olivier Vos
3. Robert Antal
Eervolle vermelding: Francisco Hamlin en Antonie Paterakis 
 
 

Robin Verstraten Nederlands kampioen Pyraminx

Ook op Pyraminx bleef het tot het einde spannend. Robin maakte zijn favorietenrol waar en mag zich een jaar lang Nederlands kampioen noemen. Matthias verraste zichzelf (en vooral de andere Pyraminx-kanshebbers) door brons te winnen. Het NK was pas de derde kubuswedstrijd van Matthias, en zelfs pas de tweede waarbij hij aan Pyraminx meedeed.

1. Robin Verstraten
2. Olivier van Luijk
3. Matthias van Vliet
Eervolle vermelding: Antonie Paterakis
Snelste debutant: Gijs Peletier
 

Spanning in finale Square-1

De favoriet voor de winst was Tijmen van der Ree, de Nederlands kampioen van 2017. Hij werd deze zomer 3e bij het EK in Madrid. Tijmen kreeg zijn winst echter niet cadeau. De pas 12-jarige Vincent Chan wist ruim 6 seconden van zijn eigen PB af te halen en heeft zich hiermee in de nationale top gevestigd. 

1. Tijmen van der Ree
2. Vincent Chan
3. Nick Nijssen
Snelste debutant: Tristan Jansen
 

De snelste 3x3x3 cubers per provincie

Foto Margreet Bennis

V.l.n.r. Dennis Eijkel (Overijssel), Yannick Nefkens (Drenthe), Lydia van Deventer (Groningen), Nick Nijssen (Friesland), Daniël Kassab (Flevoland), Seb van den Beemt (Noord-Brabant), Mika Smulders (Zuid-Holland), Reinier Schippers (Utrecht) en Mats Valk (Noord-Holland). Niet op de foto: Luc Koenders (Limburg).

 

[ngg_images source=”galleries” container_ids=”10″ display_type=”photocrati-nextgen_basic_thumbnails” override_thumbnail_settings=”0″ thumbnail_width=”240″ thumbnail_height=”160″ thumbnail_crop=”1″ images_per_page=”150″ number_of_columns=”0″ ajax_pagination=”0″ show_all_in_lightbox=”0″ use_imagebrowser_effect=”0″ show_slideshow_link=”1″ slideshow_link_text=”[Diavoorstelling tonen]” order_by=”sortorder” order_direction=”ASC” returns=”included” maximum_entity_count=”500″]

 

Reacties zijn gesloten.