Mattheo de Wit, Nederlands kampioen skewb: “Ik kan steeds beter met de druk omgaan”

In 2017 werd Mattheo de Wit Nederlands kampioen op skewb. Natuurlijk is deze 15-jarige gymnasiast uit Bodegraven ook dit jaar weer van de partij, Hij hoopt zijn titel te verdedigen. “Ik kan steeds beter met de druk omgaan, ik hoop op een average onder de 3 seconden.”

Nog steeds beste tijd

“Het vorige NK was ik erg tevreden met de titel en mijn tijden op skewb. Het gemiddelde wat ik toen gehaald had (toen in de top 15 van de wereld) is na bijna een jaar nog steeds mijn beste in een wedstrijd. De concurrentie was vorig jaar niet erg groot, en ik had ook een beetje geluk met de scrambles. Die zullen dit keer niet bepalend zijn, omdat er twee rondes zijn, waarbij de snelsten dezelfde scrambles krijgen. Dit NK zal het dus wel lastiger worden om te winnen, ook omdat het onderdeel steeds populairder wordt in Nederland.”

1-looken

“Mijn doel voor dit NK is om opnieuw de titel op skewb te pakken, met hopelijk een gemiddelde onder de 3 seconden, en daarnaast nog minimaal 3 andere podiumplekken te behalen. Het afgelopen jaar is skewb niet mijn hoogste prioriteit geweest, maar heb ik vooral geoefend op andere onderdelen. Om skewb toch een beetje bij te houden, heb ik vooral geoefend op het ‘1-looken’ (waarbij je in inspectie al je volledige oplossing ziet) en het beïnvloeden van bepaalde situaties, om moeilijke cases te voorkomen. Om echt consequent onder de 3 seconde te komen, zou ik meer algoritmes moeten leren en gewoon meer solves doen, waar ik waarschijnlijk vóór het NK niet de motivatie voor ga hebben.”

Mentale voorbereiding

“Wat voor mij zeker wel verbeterd is in het afgelopen jaar, is het omgaan met druk in wedstrijden (wat vaak een probleem voor mij is geweest in wedstrijden). Door naar veel wedstrijden te gaan, heb ik er steeds minder problemen mee gehad. Betere mentale voorbereiding en meer wedstrijdervaring zorgen er voor dat het nu aardig lukt om de druk onder controle te houden, dus we zullen moeten zien hoe het deze keer gaat.”

Redelijke kansen

“Mijn belangrijkste concurrent is op het moment Midas Kiebert. Hoewel hij in wedstrijden meestal nog meer dan een halve seconde achter ligt, schat ik zijn kansen om te winnen redelijk groot in. Een klein foutje kan bij zo’n kort onderdeel immers al fataal zijn, en de titel kosten. Verder zie ik ook nog Koen van den Berg als een kanshebber; hij is de afgelopen tijd erg snel verbeterd, hij oefent veel en heeft erg veel potentie om in de toekomst goede tijden te gaan draaien, misschien al wel dit NK. Verder heb je natuurlijk ook nog Daan Baartmans, Rick Hamburger en Lisa Rengers, die allemaal ook een kans maken op het podium, en misschien kunnen verrassen door de titel op skewb te halen.”

Reacties zijn gesloten.