Mats Valk: ‘Ik wil altijd de beste zijn’

Op maar liefst 6 onderdelen werd Mats Valk in 2017 Nederlands kampioen: 2x2x2, 3x3x3, 4x4x4x, 5x5x5, 3x3x3 met 1 hand, en 3x3x3 blind. In juli, een paar dagen voordat hij Europees kampioen 2018 werd, spraken we Mats over zijn voorbereidingen voor het NK 2018.

Bijna niet te evenaren

“De titels vorig jaar waren erg mooi, zeker omdat ik de 2 jaar daarvoor niet bij het NK kon zijn omdat ik in het buitenland zat. Zodoende hadden Reinier en ik op dat moment evenveel 3×3 titels op zak. Dat motiveerde mij extra om hem niet te laten winnen. Ik had mijzelf veel druk opgelegd om die titel terug te pakken en het werd nog behoorlijk spannend in de finale. De race om de titels voor 2x2x2 (met Mika) en 3x3x3x met 1 hand (met Owen) had alle kanten op kunnen gaan. Voor 4x4x4 en 5x5x5 had ik het zelf moeten verpesten wilde ik die titels niet binnen halen. Daarentegen pakte ik heel verrassend de winst op 3x3x3 blind. Totaal niet verwacht, maar staat daarom zeker niet minder leuk op mijn lijst met titels. Over het algemeen was dit een heel succesvol toernooi, dat bijna niet meer te evenaren is.”

Ik wil altijd de beste zijn

“Mijn ambities zijn hetzelfde als vorig jaar. Echter… dit jaar is het een 2-daags toernooi met meer onderdelen! Ik wil altijd de beste zijn, dus met minder dan de titel op de 3x3x3 zal ik niet tevreden zijn. Daarnaast is het ook mijn ambitie om ook de onderdelen 4x4x4 tot 7x7x7, megaminx en 3x3x3 met 1 hand te winnen. Op dit soort toernooien zijn tijden van ondergeschikt belang, het gaat er dan nog enkel om hoe je het in de finale doet ten opzichte van de concurrentie.”

Constanter geworden

“Kubussen zijn altijd in ontwikkeling. Daarom is het zaak bij te blijven met de nieuwe trends, want anders gaat iemand je zo voorbij. Een jaar geleden ben ik begonnen met mijn masterstudie Business Analytics, maar heb besloten dit op een lager tempo te doen zodat ik meer tijd over heb voor kubussen en mijn samenwerking met QiYi. Ik merk dat ik vooral veel constanter ben geworden en denk dat daar ook mijn kracht ligt voor het aankomende NK. Daarnaast heb ik heel veel geoefend met een subset van de ZBLL, die ik nu bijna vlekkeloos kan gebruiken in mijn solves. Als zo’n geval zich voordoet in de wedstrijd kan dit nog wel eens het verschil gaan maken.”

Concurrentie

“Het is duidelijk dat het niveau van kubussen in Nederland over de afgelopen jaren heel erg hard is gestegen, waar Speedcubing Nederland een groot aandeel in heeft gehad. Je ziet een trend dat minder mensen goed willen zijn in veel onderdelen, maar dat mensen zich juist gaan specialiseren op één of een paar onderdelen. Op deze manier komt er van alle kanten concurrentie aan en is het heel moeilijk om op elk onderdeel bij te blijven. De 3×3 finale gaat spannend worden tussen Reinier, Mika en mijzelf. Op andere onderdelen zal het spannend gaan worden met Mika (2x2x2), Reinier (megaminx) en Owen en Jeremy (3x3x3 met 1 hand). Het belooft dus weer een spektakel te gaan worden!”

 

Reacties zijn gesloten.