Nederlands Kampioenschap 2018

Welkom bij het Nederlands Kampioenschap (Dutch Nationals) op zaterdag 22 en zondag 23 september in Hoogland (Amersfoort). Iedere speedcuber kan zich aanmelden voor dit kampioenschap, er gelden geen kwalificatie-eisen. Er is plek voor 130 deelnemers per dag. 

Prijzen en certificaten

Deelnemers van alle nationaliteiten zijn welkom. Omdat het om het Nederlands Kampioenschap gaat, komen alleen deelnemers met de Nederlandse nationaliteit in aanmerking voor prijzen en titels. Voor de beste drie cubers per onderdeel zijn trofeeën beschikbaar. Ook zijn er diverse aanmoedigingsprijzen te winnen. 

Toernooisponsor: Koninklijke Jumbo

We zijn blij jullie te kunnen melden dat Jumbo ook dit jaar sponsor is van het Nederlands Kampioenschap. De Koninklijke Jumbo groep ontwikkelt, produceert en verkoopt speelgoed, spellen en puzzels én is de Nederlandse importeur van de enige echte Rubik’s Cube. Mede dankzij de bijdrage van Jumbo kunnen we er een extra mooi toernooi van maken!

Belangrijke data

22 augustus: deelnemersmail 1
6 september: deelnemersmail 2
7 september: uiterste datum voor kosteloos annuleren (wel €1 bankkosten)
8 september: uiterste datum bestellen NK2018 T-shirt
16 september: uiterste datum om evt. wijzigingen in je onderdelen door te geven (per mail)
17 september: deelnemersmail 3
19 september: inschrijving NK sluit 
19 september: uiterste datum deelname aan de NK-quiz
21 september: inschrijving teamwedstrijd kubusmozaïek sluit

Uniek NK2018 T-shirt

Wil jij het unieke NK2018 T-shirt hebben? Dat kan! Het shirt kost €10 en is verkrijgbaar in kinder-, dames- en herenmaten. Bij je aanmelding kun je het shirt bestellen. Je krijgt het shirt dan bij aankomst bij de wedstrijd. *Het is niet meer mogelijk om een T-shirt te bestellen*

Organisatie

Het Nederlands Kampioenschap 2018 wordt georganiseerd door Heleen van der Ree en Sandra de Geeter (Speedcubing Nederland) en WCA-delegate Ron van Bruchem. Ook WCA-delegate Ton Dennenbroek is bij dit kampioenschap betrokken. Neem gerust contact met ons op via het contactformulier.

 

Commerciële activiteiten tijdens de wedstrijd (zoals verkoop van producten/diensten of acquisitie) zijn alleen toegestaan na toestemming van Speedcubing Nederland. 

Locatie

Het Nederlands Kampioenschap 2018 vindt plaats in:

Dorpshuis De Neng
Engweg 7 3828 CJ Hoogland (Amersfoort)

Eten en drinken

Bij de bar van het dorpshuis kun je tegen schappelijke prijzen consumpties, koeken, tosti’s, broodjes kroket, hamburgers, broodjes gezond etc. kopen (ook beperkt aanbod vegetarisch en glutenvrij).

Bereikbaarheid met openbaar vervoer

Vanaf station Amersfoort neem je bus 4 naar halte Esdoornlaan, dit duurt ruim 10 minuten). Het is vanaf de halte nog 700m lopen naar De Neng.

Moet je te lang wachten op bus 4? Andere opties:
bus 2 naar halte Het Rode Hert (+ 1,1 km lopen)
bus 3 naar halte De Lage Geeren (+ 1 km lopen)
De bussen vertrekken vanaf de voorkant (centrumkant) van het station. Kijk voor de actuele dienstregeling (en looproute vanaf de bushalte) op 9292.nl

Bereikbaarheid met de auto

Het dorp Hoogland ligt ‘in’ Amersfoort, bij de Amersfoortse wijken Kattebroek en Nieuwland. Houd Amersfoort-Noord aan. Op de Rondweg-Noord neem je afslag Hoogland-Noord. Je rijdt via de Zevenhuizerstraat Hoogland binnen. Na ongeveer 300 m (ter hoogte van bakker Van de Kletersteeg) ga je linksaf de Kerkstraat in. Bij de kerk ga je rechtsaf, dit is de Engweg. Bij het dorpshuis is gratis parkeergelegenheid. Mocht de parkeerplaats vol zijn, dan kun je in de omliggende straten ook gratis parkeren.

De Neng

Wedstrijdprogramma

Er staan 12 officiële WCA-onderdelen op het programma:

2x2x2 – 3x3x3 – 4x4x4 – 5x5x5 – 6x6x6 – 7x7x7
pyraminx – skewb – megaminx – square1 
3x3x3 blind – 3x3x3 met 1 hand

Reglementen

Bij dit kampioenschap zijn de reglementen van de World Cube Association van toepassing.
We verwachten van de deelnemers dat ze de belangrijkste regels kennen.
Lees hier de WCA-reglementen (Nederlandse vertaling) 
Lees hier de belangrijkste (beginners)informatie 

Jureren en scramblen

Bij kubuswedstrijden zijn veel vrijwilligers nodig. Alle deelnemers moeten beschikbaar zijn om te helpen met bijvoorbeeld jureren. Ook ouders zijn welkom om te helpen. Lees hier de belangrijkste info over jureren. Heb je nog (bijna) nooit gejureerd, dan krijg je er tijdens de wedstrijd begeleiding bij. Tijdens de instructiesessies besteden we ook aandacht aan het jureren. Voor scramblen en runnen wijzen we ervaren deelnemers aan.

Live resultaten

De resultaten van dit kampioenschap zijn live te volgen op Cubecomps. Cubecomps is ook te downloaden als app:
Voor Apple
Voor android

Uitleg over het schema

Tijdlimiet
Lukt het je niet om de kubus binnen de limiet op te lossen, dan geldt deze poging als een DNF (‘did not finish’).

Cut-off
Bij een aantal events geldt een cutoff-tijd. Minstens een van je twee eerste pogingen moet binnen die tijd zijn. Lukt dat niet, dan mag je geen 3e, 4e en 5e poging doen. Bij 6x6x6 en 7x7x7 moet de eerste poging binnen de cut-off zijn. Alleen dan mag je de 2e en 3e poging ook doen.

Format
Het format geeft aan hoe het wedstrijdresultaat wordt bepaald. Dit kan er onderdeel verschillen. In artikel 9b van de reglementen staat dit uitgelegd. 

Schema zaterdag (exacte tijden kunnen veranderen)

Schema zondag (exacte tijden kunnen veranderen)

Zo meld je je aan voor het NK

 1. Maak hier je een WCA-account aan (als je dat nog niet hebt).
 2. Als dit niet je eerste wedstrijd is, koppel (zo nodig)
  hier je WCA-ID aan je WCA-account.
 3. Meld je hier aan voor de wedstrijd
 4. Betaal de deelnemersbijdrage via het betaalformulier hieronder. 
  Deelname kost €10 voor 1 dag of €18 voor beide dagen.

Aanmelding sluit 19 september (of eerder als het maximumaantal deelnemers is bereikt).
Bij annulering vóór 8 september kunnen we je het aanmeldbedrag terugbetalen (verminderd met 1 euro bankkosten).

Betaalformulier
 

Na afloop van de wedstrijd, plaatsen we enkele foto’s op de website. Hierbij kunnen deelnemers herkenbaar in beeld komen. Ga je hiermee akkoord?

 

Totaal: € -


Overige activiteiten

Op beide dagen zijn in de Zeldert-zaal (de kleine zaal tegenover de bar) diverse leuke activiteiten te doen. Ook voor broertjes, zusjes, ouders en andere bezoekers!

Rubik’s Race: ben jij de snelste van Nederland? 

Laat jouw hersens en vingers racen. Schuif de negen gekleurde stenen zo snel mogelijk in het juiste kleurenpatroon. Je maakt kans om de eerste (officieuze) Nederlands kampioen Rubik’s Race te worden! De wedstrijd gaat als volgt: 

 • In de Zeldert-zaal staan diverse Rubik’s Race spellen om mee te oefenen. Je kunt dit alleen doen, maar ook tegen elkaar strijden. 
 • Heb je het goed in je vingers? Meld je dan bij de aanwezige vrijwilliger. Je mag 5 pogingen doen, de werkwijze is gelijk aan die van de officiële wedstrijdonderdelen. Je hebt 15 seconden inspectietijd, je maakt gebruik van een timer en de resultaten worden genoteerd op een wedstrijdbriefje.
 • De langzaamste en snelste tijd tellen niet mee. Je average-tijd worden berekend op basis van de drie andere tijden. 
 • Je kunt beide dagen meedoen tot 14 uur. Daarna maken we bekend welke 8 Rubik’s Racers naar de finale gaan. 
 • De finale is op een nog nader te bepalen tijd in de middag. In de Zeldert-zaal of – als er ruimte is in het programma – in de Coelhorstzaal. 
 • De finale is head-to-head. De nummer 1 strijdt tegen 8, nummer 2 tegen 7, nummer 3 tegen 6 en nummer 4 tegen 5. De winnaars strijden ook weer tegen elkaar. 

Bordspellen

In de Zeldert-zaal, de centrale ruimte én op de eerste etage staan allerlei bordspellen. Heb je even niets te doen? Probeer gerust een van de spellen uit! De spellen horen bij het Spellen Kampioenschap Amersfoort, dat toevallig dit weekend ook plaatsvindt in De Neng. Op zondag kun je ook meedoen aan de familiespellen-rondo: je speelt dan drie geselecteerde spellen (dat kan verspreid over de dag) en ontvangt een attentie van de organisator van het Spellen Kampioenschap. Aan de expert-wedstrijd (met de spellen Scythe, Altiplano en Marco Polo) kun je niet meedoen.   

Teamwedstrijd kubusmozaïek

Een van de extra activiteiten is de teamwedstrijd kubusmozaiëk bouwen. Je kunt je hiervoor met een team van maximaal 4 personen aanmelden. Je hebt een uur de tijd om een zelf ontworpen mozaïek te bouwen van maximaal 400 kubussen. Voor de kubussen wordt gezorgd. Stel een team samen en reserveer zo snel mogelijk (maar uiterlijk 16 september) een plekje voor deze activiteit (scrol naar beneden)! 

  

      

Zo gaat het in zijn werk

 1. Je krijgt 400 kubussen (3x3x3, van Rubik’s Cube, met dank aan toernooisponsor Jumbo) tot je beschikking. De kubussen kunnen gescrambeld zijn. 
 2. De kubussen hebben een standaard kleurschema: wit, geel, rood, oranje, groen en blauw. 
 3. De kubussen die je gebruikt, moeten compleet blijven.
 4. Je mag geen andere objecten gebruiken in de mozaïek.
 5. Het ontwerp mag iedere vorm hebben, met een maximum van 50 kubussen naast elkaar. Er mag niet worden gestapeld.
 6. Je hoeft niet alle 400 kubussen te gebruiken. Bedenk goed wat je met je team aan kan!
 7. Het is toegestaan om een ontwerpprogramma te gebruiken, zoals deze handige tool. Maar een écht eigen ontwerp is natuurlijk veel leuker! (en dat vindt de jury ook)
 8. Alleen de bovenzijde telt mee voor de beoordeling, de andere 5 zijden niet.
 9. Ieder team heeft een zelfgekozen teamnaam en mag uit maximaal 4 personen bestaan.
 10. Je kunt je inschrijven voor een specifiek tijdvak. Er is plek voor 1 team per tijdvak. Check goed je eigen wedstrijdprogramma of er geen overlap is! 
 11. Je hebt 55 minuten de tijd om het mozaïek te bouwen. De laatste 5 minuten van je tijdvak zijn voor het fotograferen van het eindresultaat door een jurylid.
 12. Als een team zich te laat meldt, kan het nog steeds deelnemen. De eindtijd van het tijdblok blijft gelijk. 
 13. De mozaïeken worden beoordeeld door een onafhankelijke jury van 3 personen.
 14. Van ieder mozaïek wordt een foto gemaakt. Deze wordt uitgeprint en opgehangen (en kan later op de website worden geplaatst).
 15. De mozaïeken worden beoordeeld op originaliteit, complexiteit en uitvoering. 
 16. Ieder jurylid geeft een rapportcijfer van 1-10 voor de mozaïeken. Ook halve punten zijn mogelijk. De totale score van de 3 juryleden is het resultaat per team. 

Tijdvakken

De volgende tijdvakken zijn beschikbaar:

Zaterdag 

9.00 – 10.00 uur: team The Breakfast Club (Mats, Hilde, Douwe en Koen)

10.00 – 11.00 uur: team Frikandelbroodje (Guus, Tim, Leander en Simon) 

11.00 – 12.00 uur 

12.00 – 13.00 uur: team Kubus figuren (Vincent, Marc, Matthias en Robin) 

13.00 – 14.00 uur

14.00 – 15.00 uur:

15.00 – 16.00 uur

16.00 – 17.00 uur: team The Twitchy Twisters (Rink, Björn, Kylian en Jorai) 

17.00 – 18.00 uur: team Rick en de Hamburgers (Rick, Lars, Emmanuel en Jeremy)

Zondag

9.15 – 10.15 uur: team JWG (Imre, Ivo, Giel en TsinYu) 

10.15 – 11.15 uur: team Clock & Blind (Alexander, Tijn en Luca) 

13.00 – 14.00 uur: team Quick ’n Slick (Mark, Yannick, Yinte en Lydwine)

15.00 – 16.00 uur: team De Theedrinkers (Erik en Hilde)

 

Doe mee aan de NK-quiz!

Hoe goed ken jij de WCA-regels? Doe mee aan de WCA-reglementenquiz en maak kans op een Giiker smart cube! Meedoen kan t/m 19 september 2018. De winnaar wordt bekend gemaakt bij de prijsuitreiking van het Nederlands Kampioenschap 2018

 

 

Tip: alle antwoorden (m.u.v. het antwoord op de bonusvraag) kun je terugvinden in de WCA-reglementen. Ze zijn sinds kort ook in het Nederlands beschikbaar. Neem de moeite om je antwoorden zelf te controleren. Als je de regels goed kent, voorkom je onnodige fouten tijdens de wedstrijden. 

[ccf_form id=”4643″]

Met dank aan Sarah Strong (Canada). We hebben een aantal vragen uit haar Engelstalige quiz kunnen gebruiken. 

Zo bereiden de huidige Nederlandse kampioenen zich voor

Het Nederlands Kampioenschap 2017 leverde vier kampioenen op: Mats Valk, Mattheo de Wit, Daniel Kassab en Tijmen van der Ree. Ze zijn alle vier vastbesloten om op 22 en 23 september hun titel(s) te verdedigen. We spraken de regerend Nederlands kampioenen over hun voorbereidingen voor het NK.

Mats Valk: ‘Ik wil altijd de beste zijn’  

Op maar liefst 6 onderdelen werd Mats Valk in 2017 Nederlands kampioen: 2x2x2, 3x3x3, 4x4x4x, 5x5x5, 3x3x3 met 1 hand, en 3x3x3 blind. In juli, een paar dagen voordat hij Europees kampioen 2018 werd, spraken we Mats over zijn voorbereidingen voor het NK 2018. 
Lees verder>>

 

Mattheo de Wit: ‘Ik kan steeds beter met de druk omgaan’

In 2017 werd Mattheo de Wit Nederlands kampioen op skewb. Natuurlijk is deze 15-jarige gymnasiast uit Bodegraven ook dit jaar weer van de partij, “Ik kan steeds beter met de druk omgaan, ik hoop op een average onder de 3 seconden.”
Lees verder>>

 

Daniel Kassab: ‘Het gaat spannend worden’

Daniël Kassab is de regerend Nederlands kampioen op de pyraminx. Natuurlijk gaat de 21-jarige student Media&Vormgeving dit jaar zijn titel verdedigen. We spraken Daniël over zijn kansen. “De concurrentie is dit jaar erg groot!”
Lees verder>>

 

Tijmen van der Ree: ‘Grote kans om opnieuw kampioen te worden’

Sinds Tijmen van der Ree Nederlands kampioen op square-1 werd, heeft deze 16-jarige gymnasium-leerling diverse keren het Nederlandse record aangescherpt. Bij het EK in juli 2018 stond hij zelfs op het podium. Hij schat zijn kansen dan ook positief in. 
Lees verder>>

Reacties zijn gesloten.