![](https://www.kubuswedstrijden.nl/wp-content/uploads/2017/12/Schermafbeelding-2017-12-11-om-18.40.59-150x150.png)
Algemeen
Neem het jureren serieus: houd je aandacht erbij en ga tijdens het judgen NIET lopen/eten/drinken/cuben/kletsen/filmen/appen etc.
- Bij de meeste Nederlandse wedstrijden blijf je als judge aan de tafel zitten. Een ‘runner’ zorgt voor het heen en weer brengen van de kubussen (en deelnemers).
Werkwijze
Check of je de kubus/wedstrijdbriefje van de juiste deelnemer hebt.
- Check of de kubus in het bakje gescrambled is (de deelnemer mag de gescramblede kubus uiteraard niet zien).
- Check of op de tafel een pen en een stopwatch liggen.
- Je plaatst het bakje omgekeerd (met de kubus eronder) op de timer-mat, vóór de deelnemer. Het scorebriefje houd je bij je.
- Check of de timer aan staat. Zo niet, start dan de timer.
- Check of de timer op 0.00 staat. Zo niet, reset dan de timer.
- Check of de stopwatch op 0.00 staat. Zo niet, reset dan de stopwatch.
- Je vraagt: klaar/ready? De deelnemer heeft een minuut de tijd om ‘ja’ te zeggen.
- Bij ‘ ja’ haal je het bakje weg. Gelijktijdig start je met je andere hand de stopwatch.
- De deelnemer heeft nu max. 15 seconden om de kubus te inspecteren.
Na 8 seconden zeg je ‘8 seconden’. Na 12 seconden zeg je ’12 seconden, start’.
- Zodra de deelnemer de timer heeft geactiveerd (en dus niet eerder), stop je de stopwatch.
- Als de deelnemer klaar is met zijn solve, schrijf je de volledige tijd goed leesbaar op het scorebriefje (niet afronden). De kubus mag NIET worden aangeraakt, ook niet door jou.
- Je zet er vervolgens jouw initialen of naam bij (bij evt. onduidelijkheden of vragen moet jij als judge te herleiden zijn). Ook laat je de deelnemer zijn handtekening zetten. Pas daarna mag de kubus weer aangeraakt/opgepakt worden.
- Houd het bakje omhoog zodat de runner hem kan ophalen.
Belangrijkste regels
Als jurylid moet je een aantal WCA-regels kennen. Dit zijn de belangrijkste.
- Bij twijfel
Bij twijfel: roep altijd de WCA-delegate erbij. Zorg dus dat je weet wie de delegate van de wedstrijd is. Bij wedstrijden in Nederland is dat meestal Ron van Bruchem of Ton Dennenbroek. - Inspectie
Doet de deelnemer 15.00 – 16.99 seconden over zijn inspectie? Dan krijgt hij 2 strafseconden. Op het scorebriefje noteer je de timer-tijd, je schrijft daarbij +2 en wat de nieuwe totaaltijd wordt. Doet hij er 17.00 seconde of langer over? Dan is het een DNF (did not finish). Je noteert dan geen tijd op het briefje, maar DNF. - Kubus aanraken na de solve
Ná het stoppen van de timer mag de deelnemer de kubus niet aanraken tot jij als jurylid het resultaat hebt vastgesteld en genoteerd. Raakt hij de kubus wel aan, dan geldt de solve als DNF. Als je zeker weet dat de deelnemer de kubus niet heeft veranderd, kan je als jurylid bepalen 2 strafseconden toe te kennen in plaats van een DNF. - Kubus niet helemaal opgelost
Soms lost een deelnemer de kubus niet helemaal goed op. Zou de kubus met 1 slag alsnog compleet zijn, dan krijgt de cuber 2 strafseconden (een zogenoemde +2). Op het scorebriefje noteer je de timer-tijd, je schrijft daarbij +2 en wat de nieuwe totaaltijd wordt. In alle andere gevallen geldt het als een DNF. Bij twijfel: roep de WCA-delegate erbij. Raak de kubus niet aan!
- Tijdlimieten
Bij sommige onderdelen geldt een tijdlimiet. Als de deelnemer er langer over doet, dan laat je hem stoppen. De solve geldt dan als een DNF. - Cut-offs
Bij sommige onderdelen geldt een cut-off tijd. Een van de eerste twee solves moet binnen deze tijd zijn, anders mag de deelnemer niet verder met de 3e/4e/5e solve. - Extra solves
In sommige situaties mag een deelnemer een extra solve doen (die in plaats van een andere solve komt). Als judge mag je alleen een ‘extra’ toekennen na akkoord van de aanwezige WCA-delegate. Op het scorebriefje schrijf je bij de oorspronkelijke solve ‘extra’. De tijd van de extra solve schrijf je in het daarvoor bedoelde vakje op het scorebriefje. - Bij kubussen met een andere vorm gelden specifieke regels voor een +2 of DNF. Ook het judgen bij de blind-onderdelen gaat wat anders z’n werk.
Blindfolded / geblinddoekt
Bij onderdelen met blinddoek gelden vier afwijkende regels:
- Er is geen aparte inspectietijd, als judge heb je dus geen stopwatch nodig.
- De deelnemer moet zelf het bakje van de kubus optillen.
- Zodra de deelnemer gaat draaien aan de kubus, moet de judge een stuk papier tussen de kubus en het gezicht van de deelnemer houden, totdat de timer is gestopt.
- Bij de onderdelen 4×4 blind, 5×5 blind en multiblind kan ook een stopwatch worden gebruikt. Dit is niet voor inspectie, maar voor de tijdmeting zelf. Dat is zo als de deelnemer niet binnen 10 minuten de kubus kan oplossen. In dat geval start de judge de stopwatch zodra de deelnemer het bakje optilt, en stopt de judge de stopwatch zodra de deelnemer de handen vlak op de tafel legt.