Interview met Reinier Schippers

Reinier Schippers (21) werd in 2016 Nederlands kampioen op maar liefst drie onderdelen: 4×4, 5×5 en het koningsnummer 3×3. Op 23 september gaat hij deze titels verdedigen. We stelden Reinier alvast een aantal vragen.

 

Drie titels maar liefst… voel je dit jaar extra druk?

“Vorig jaar had ik eigenlijk weinig concurrentie door de afwezigheid van Mats. Hierdoor had ik weinig druk. Tijdens de 3×3 finale merkte ik, bij de eerste solve, dat ik zenuwachtig was. David had een kans om te winnen. Toen de tweede solve van David een tellende 11 werd, was de druk eraf. De afgelopen twee jaar heb ik mijn laatste doelen bereikt in het kubussen: Nederlands kampioen worden en een sub 8 gemiddelde draaien. De druk dat ik wellicht mijn titels moet verdedigen heb ik niet zo. Ik ben tevreden met wat ik heb bereikt. Niet dat ik daardoor minder mijn best ga doen om het Mats moeilijk te maken!”

Wat zijn je ambities en verwachtingen voor dit NK? Heb je jezelf kunnen verbeteren sinds vorig jaar?

“Mijn ambities en verwachtingen zijn zoals ze altijd zijn: het beter doen dan wanneer ik thuis ben. Ik verwacht zo rond de 8.10 gemiddeld te zijn in de finale en ik ga proberen in de eerste twee ronden onder de 8 te komen. Tijdens de finales draai ik altijd wat langzamer zodat ik geen pauzes en fouten maak. Hierdoor ben ik meestal wat consistenter. Op 4×4 en 5×5 verwacht ik dat mijn tijden rond de 35 seconden en 1 minuut en 5 seconden liggen. Vooral 5×5 heb ik veel geoefend de afgelopen maanden. Dit komt door een nieuwe magnetische 5×5 en een beetje de wil om onder de minuut te komen. 4×4 oefenen doe ik al niet meer sinds eind 2014. Hooguit de hardware van de afgelopen jaren heeft mij wat tijdsverbetering gebracht. Als ik deze verwachtingen zo bekijk, ben ik zeker niet slechter dan vorig jaar. Mijn ambitie is om in deze drie onderdelen in ieder geval het podium te halen. In mijn manier van voorbereiden is weinig veranderd de afgelopen jaren. Ik heb een goeie basis en probeer deze te maximaliseren. Ik heb een aantal maanden geleden veel aan mijn laatste laag gewerkt en in mijn kruis naar F2L transitie. Eind mei ben ik gestopt met dingen bijleren en deed ik gewoon een solve of 600 per week. Dit klinkt veel maar in een uur heb ik meestal al zo’n 130 solves in mijn tijdenlijst staan. Sinds het WK heb ik alleen maar 5×5 gedaan. Sindsdien ben ik zo’n 16 seconden sneller geworden in een maand. Oefenen helpt dus!”

Wie zie je als jouw belangrijkste concurrent(en)?

“Ik verwacht dat het vooral een spannend strijd gaat worden tussen Erik, Mats en mij. Op 4×4 en 5×5 verwacht ik niet dat Erik en ik bij Mats in de buurt kunnen komen. Op 3×3 heb ik een kleine kans. Als de kruizen goed zijn op wit/geel en slecht op blauw/groen kan ik Mats – als ik op mijn best ben – verslaan. Op 4×4 zijn Erik en ik aan elkaar gewaagd. Dat wordt dus beslecht op parities. Iets wat waarschijnlijk niet in mijn voordeel gaat werken. Op 5×5 is Erik net iets sneller dan ik. Beiden zijn we hard aan het oefenen op deze kubus. Ik ben denk ik over het algemeen iets beter in competitie dan Erik. We gaan het zien!

Hoe denk je dat het podium eruit gaat zien voor 3×3, 4×4 en 5×5?

3×3:
Mats (15% kans dat ik bovenaan eindig:-))
Reinier
Erik

4×4:
Mats
Reinier/Erik

5×5:
Mats
Erik/Reinier

Reacties zijn gesloten.