Interview met Owen de Heer

De 17-jarige Owen de Heer was een van de verrassingen van het Nederlands Kampioenschap in 2016. Hoewel het pas zijn derde wedstrijd was, ging hij na afloop naar huis als kersverse Nederlands kampioen op het onderdeel ‘3×3 met één hand’. En die titel hoopt hij op 23 september met succes te verdedigen.

 

Verrassende overwinning

“Mijn titel vorig jaar was een grote verrassing voor mij. Ik had voor de wedstrijd nog op de WCA-website gekeken naar de tijden van de andere deelnemers. Ik zag dat er wel een paar waren met tijden rond de 18 seconden. Mijn gemiddelde tijd was toen vaak nog in de twintig met soms een uitschieter naar de 19, dus ik was niet voorbereid op de winst. Toen ik die eenmaal toch had behaald, wist ik dat dit niet eeuwig zou duren. In 2017 zou Mats Valk namelijk weer mee doen met het NK en ik wist dat hij veel sneller was dan ik. Dit jaar wordt het dus spannend. Ik heb namelijk veel druk op mezelf gelegd om mijn titel te behouden.”

Minstens een persoonlijk record

“Ik wil dit NK mijn gemiddelde (17.45) verbeteren dat ik heb neergezet op het wereldkampioenschap in Parijs. Als ik niet het goud pak, dan op zijn minst wel een persoonlijk record. Als ik heel realistisch ben, moet ik toegeven dat Mats Valk dit jaar waarschijnlijk mijn titel afpakt. Hij heeft nog steeds betere tijden dan ik. Wat ik wel heb gezien is dat een goede tijd voor mij, een betere tijd is dan een slechte van hem. Dus als alles perfect verloopt, heb ik nog kans om mijn titel te behouden. Ik denk dat het podium er als volgt uit gaat zien: Mats, dan ik zelf en dan Jeremy Geels.”

ZZ en ZBLL

“Om de kubus op te lossen gebruik ik de ZZ-methode. Dit is voor mij de beste methode omdat ik de kubus alleen maar met één hand oplos. Deze methode is daar bijna voor gemaakt. Ik ben op 1 augustus begonnen met het leren van de laatste laag methode ZBLL. Zodra ik ze allemaal heb geleerd, hoop ik mij hiermee te onderscheiden van de rest. Op mijn persoonlijke website www.cubingrunner.com zijn alle algoritmes te vinden die ik tot nu toe heb geleerd. Ik heb ook een computerprogramma geschreven om de algoritmes te leren. Dat zal ik openbaar maken zodra het helemaal af is.”

Grootse ambities

Owen’s ambities gaan verder dan verdedigen van zijn Nederlandse titel. “Mijn doel op de lange termijn is om op het volgende WK (2019) in de top 20 te zitten. En daarna natuurlijk de titel Rubik’s Cube One Handed World Champion!”

Reacties zijn gesloten.