Interview met Benjamin Segerius

Sommige mensen ontdekken het ‘speedcuben’ pas op volwassen leeftijd. Zo ook Benjamin Segerius (28). Het Nederlands Kampioenschap wordt zijn eerste wedstrijd. Ben je ook nieuwsgierig naar zijn verhaal? Wij wel! We stelden hem een aantal vragen.

 

Hoe ben je met het kubussen in aanraking gekomen?

“Jaren gelden had een vriend van mij zijn Rubik’s Cube meegenomen naar een weekendje weg. Het fascineerde mij dat hij de kubus kon oplossen en dat ook nog in een redelijk rap tempo kon doen. Dat weekend was het mij gelukt om één vlak op te lossen, maar ik heb er daarmee geen moeite meer in gestopt. Vorig jaar zag ik steeds meer filmpjes van kubussen op het internet. Dit bracht mijn interesse terug. Tijdens de Sinterklaasviering in 2016 heb ik om een Rubik’s Cube gevraagd. Hier is het voor mij begonnen.”

Hoe los je je kubus op?

“Een kubus kun je oplossen door gebruik te maken van logica en algoritmes. Er zijn meerdere methodes hiervoor. De methode die ik gebruik beschrijft dat je eerst één kleur compleet moet maken. Dat is de eerste ‘laag’. Deze los ik op door logisch na te denken. Vervolgens maak ik de tweede (middelste) laag compleet. Hier gebruik ik vooral algoritmes voor. Een algoritme houdt in dat je je kubus bekijkt en bepaalde kleurencombinaties herkent. Dan zijn er een aantal stappen die je moet ondernemen om de kleurencombinatie op de juiste plek te zetten. Dit herhaal je tot alle kleuren in de laag op de juiste plek zitten. Tot slot maak ik de laatste laag. Ook hier maak ik gebruik van algoritmes.”

Wat spreekt je aan het kubussen aan?

“De kubus is in essentie een simpele puzzel. Maar als je er even mee hebt gespeeld, dan merk je al gauw dat het oplossen niet zo makkelijk is. Je kan er uren of dagen mee bezig zijn. Om vervolgens te zien hoe snel iemand zo’n kubus kan oplossen, is voor mij indrukwekkend. Vooral de combinatie van logica en effectieve hand-oog coördinatie is wat mij aanspreekt.”

Hoeveel oefen je? En hoe doe je dat?

“Elke dag probeer ik een aantal keren een kubus op te lossen. Wanneer ik specifieke onderdelen van het oplossen oefen, zoals het leren van een algoritme, voer ik het algoritme een aantal keer uit tot ik deze uit mijn hoofd ken. Vervolgens herhaal ik andere algoritmes die ik ken. Zo probeer ik mijn kennis uit te breiden.”

Wat verwacht je van deze wedstrijd?

“Ik heb mijn gemiddelde tijd vergeleken met de andere deelnemers en weet al dat ik niet hoog zal eindigen. Ik ga er vooral heen om meer te leren en mensen met dezelfde interesse te ontmoeten. Daarbij lijkt het mij gaaf om in het echt te zien hoe de top-deelnemers een kubus oplossen.”

Reacties zijn gesloten.