Terugblik EK dag 4 – zondag 21 juli

<<Terug naar dag 3

Wat een dag! We hebben 2 Europees kampioenen: Mats op 3x3x3, Antonie op 2x2x2. Wauw! Maar er gebeurde vandaag nog veel meer. De terugbik is weer deels tijdens de dag geschreven en is chronologisch opgebouwd. 

Programma dag 4

3x3x3 (2e ronde) – met Mats, Antonie, Erik, Mika, Reinier, Daan, Tijmen, Midas, Robert, Daniël, Maksim, Jeremy, Robin, Jesper, Mark, Ron en Silvan
2x2x2 (2e ronde) – met Antonie, Daan, Daniël, Jeremy, Jesper, Maksim, Mats, Mika, Robert, Robin en Tijmen
3x3x3 met 1 hand (2e ronde) – met Antonie, Daan, Jeremy, Mats, Mika, Reinier en Tijmen
3x3x3 blind (2e ronde) – met Daan
Skewb (halve finale) – met Antonie, Daan en Midas
Pyraminx (halve finale) – met Antonie, Daniël, Mark en Robin
2x2x2 (halve finale) – met Antonie, Mats, Mika, Robert, Tijmen, Daan en Robin
3x3x3 (halve finale) – met Mats, Reinier, Mika, Antonie, Tijmen, Erik en Daan
Megaminx (finale) – met Mats
Skewb (finale) – geen Nederlandse finalisten
Pyraminx (finale) – met Antonie en Robin
3x3x3 met 1 hand (finale) – met Mats
3x3x3 blind (finale) –geen Nederlandse finalisten
5x5x5 (finale) – met Antonie, Erik en Mats
4x4x4 (finale) – met Antonie en Mats
2x2x2 (finale) – met Antonie en Mats
3x3x3 (finale) – met Antonie en Mats

Met vertraging van start

5 minuten voor de start van het eerste onderdeel, iedereen staat nog buiten…. De security wilde de deelnemers niet naar binnen laten gaan. Met vertraging van start dus!

2e ronde 3x3x3

 

17 Nederlandse cubers kwamen in actie in de 2e ronde van de 3x3x3. Mats plaatste zich met een average van 6.89 als nummer 2 voor de halve finale. Ook Reinier (26e), Mika (29e), Antonie (34e), Tijmen (47e, PB average) en Erik (50e) deden wat er van hen werd verwacht en komen straks nogmaals in actie. Daan verprutste door de zenuwen zijn solves, maar wist als 96e nog nét een plekje in de halve finale te bemachtigen.  

Antonie nog steeds ijzersterk op 2x2x2

Ook in de 2e ronde 2x2x2 waren veel Nederlandse cubers actief. Antonie moest zijn leidende positie afstaan aan Rasmus Stub Detlefsen (Denemarken), maar blijft een van de favorieten voor de eindoverwinning. Ook Mats, Mika, Robert, Tijmen, Daan en Robin wisten zich te plaatsen voor de halve finale.

NR en PB’s op 3x3x3 met 1 hand

Wéér een NR voor Mats! En dankzij deze knappe tijd leidt Mats nu het klassement. Ook Jeremy en Tijmen deden het uitstekend, zij verbeterden hun PB average aanzienlijk. Tijmen eindigde hiermee als 21e en liep daarmee nét de finale mis. Jeremy eindigde op plek 28, Daan op 55, Mika op 62, Robert op 70, Antonie op 71 en Reinier op 89. 

Daan wederom sterk op blind

Daan verbeterde zich opnieuw op blind: zijn 3e solve loste hij op in 1:38.57, 20 seconden sneller dan zijn PB en goed voor plek 57. De internationale top is voorlopig nog ver weg: de 20 finalisten draaiden allemaal (ruim) onder de 36 seconden. 

Geen finale skewb voor Midas

Midas had pech in de 2e ronde skewb en kreeg een +2 op zijn laatste solve. Daardoor zag hij de zo gewenste finaleplek aan zich voorbij gaan. Hij eindigde op de 31e plaats. Het skewb-avontuur voor Antonie eindigde op plek 40, voor Daan op plek 66. Helaas dus geen Nederlandse cubers in de skewb-finale.

Antonie en Robin naar finale pyraminx

Mark draaide sneller dan ooit (4.14 average) en werd daarmee 30e. Daniel draaide 3.99, goed voor plek 27. Antonie was uitstekend in vorm. Zijn 3.20 average is een nieuw Grieks record. Ook Robin deed het goed. Zijn average van 3.52 was sneller dan in de 2e ronde. Zowel Robin als Antonie verdienden hiermee een plek in de finale!

De jongste en de oudste

Het leeftijdsverschil binnen de Nederlandse ploeg is maar liefst 49 jaar. Silvan van 8 is de jongste – en de op een na jongste in de competitie, Hans van 57 is de oudste van ons team en de op een na oudste van het toernooi. Silvan heeft al een 12.13 op de 3x3x3 op zijn naam staan, dat belooft wat voor de toekomst! Hans is meer recreatief, zoals hij het zelf zegt. 47.40 is zijn beste tijd. 

Mats en Antonie naar finale 2x2x2

In de halve finale werd Robert 89e, Daan 47e, Robin 46e, Tijmen 34e en Mika 25e. Mats en Antonie wisten zich te plaatsen voor de finale. Antonie voert nog steeds het klassement aan!

Mats en Antonie naar finale 3x3x3

7 Nederlandse cubers stonden in de halve finale van de 3x3x3. Tijmen eindigde op plek 79, Erik op 77 en Daan (dankzij opnieuw een PB) op 59. Mika werd 48e met een average van 9.01. Een mooie prestatie, toch had Mika gehoopt op een snellere tijd, en daarmee een hogere klassering. Reinier liep de finale nét mis. Met een average van 8.41 werd hij 22e. In de finale vanmiddag zien we Mats (staat nu op 3) en Antonie (op plaats 6). Het belooft een spannende strijd te worden! 

Veel vrijwilligers actief

Dit toernooi wordt mogelijk gemaakt dankzij een grote groep vrijwilligers: 122 in totaal, herkenbaar aan de rode shirts. Vrijdag schreven we al dat Ronald een van de vrijwilligers in het resultatenteam is. Ook Ron en Hanneke zijn zowel deelnemer als vrijwilliger. Zij helpen vooral bij het judgen. Hanneke was de eerste dagen ook geregeld te vinden bij de registratiebalie.

Finale Megaminx: Mats eindigt als 20e

Hoogtepunt uit de finale Megaminx was het wereldrecord single voor Juan Pablo Huanqui uit Peru: 29.49. Ook zijn average tijd was veruit de snelste. Hij is echter geen Europeaan, dus de titel ging naar de nummer 2:  Amos Nordman (Finland). De andere podiumplekken waren  voor Jan Zych (Polen) en Kevin Gerhardt (Duitsland). Mats moest zich tevreden stellen met de 20e plek. 

Antonie 5e en Robin 6e op pyraminx

Bam! Een 6e plaats voor Robin op pyraminx. Dat hij zijn zenuwen onder controle had, bewees hij door zijn snelste single tijd te draaien: 2.10. En met average van 3.06 kan hij tevreden terugkijken op deze EK-finale. Antonie liet zien vandaag in topvorm te zijn. Amper een uur na zijn vorige PB, scherpte hij opnieuw zijn PB (en Grieks record) aan. Hiermee ging hij Robin nét voorbij en eindigde hij razendknap als 5e.

 

Mats 19e op 3x3x3 met 1 hand

 

Mats had zich als snelste weten te plaatsen voor de finale 3x3x3x met 1 hand, maar kon zijn leidende positie niet vasthouden. Maar liefst 6 finalisten draaiden sneller dan Mats in de vorige ronde deed – en dat was notabene zijn snelste tijd ooit. Met een average van 15.80 eindigde hij op de 19e plaats. 

3e plaats voor Mats op 5x5x5!

Erik en Mats vertegenwoordigden Nederland in de finale 5x5x5. Antonie had zich ook geplaatst, maar hij besloot om niet mee te doen om zich optimaal te kunnen voorbereiden op de finales 2x2x2 en 3x3x3. Een dappere (maar ook risicovolle) keuze. Bij Erik ging het helaas niet vlekkeloos. Zijn average was 1:05.73, een paar seconden langzamer dan zijn PB. ‘Het ging gewoon slecht’, zei hij na afloop over zijn 20e plaats. Mats leek net buiten de prijzen te vallen. De nummer 3, Pedro Elejandro Condo Tellez is echter geen Europeaan (hij komt uit Peru), waardoor Mats toch op het podium terecht kwam. 

4x4x4 valt tegen

Antonie liet ook de finale 4x4x4 schieten. Alle ogen waren daarom gericht op Mats. Met zijn 3e plaats in de 1e ronde en zijn 4e plaats in de 2e ronde, was hij een van de favorieten voor een plek op het podium. Hoewel zijn solves nauwelijks langzamer waren dan in de 1e en 2e ronde, was de zesde plaats toch wat teleurstellend. Sebastian Weyer en Kevin Gerhardt (Duitsland) en Ciaran Beahan (Ierland) verdeelden de prijzen.  

Podium voor Tijmen op Square-1!

De finale square-1 was op vrijdag al geweest, maar vandaag zagen we een stralende Tijmen op het podium om de prijs, die bij zijn 3e plek hoort in ontvangst te nemen. Goed gedaan Tijmen!

Antonie Europees kampioen 2x2x2!

De finale 2x2x2 was spannend tot het laatste moment. Of beter gezegd: tot een kwartier erna. Rasmus Stub Detlefsen (Denemarken) kreeg na zijn 4e solve een bloedneus en stapte even uit de wedstrijd. Hij was de enige die een overwinning door Antonie nog kon verhinderen. De ontlading was groot toen Rasmus eindelijk zijn laatste solve afrondde (met een +2). Antonie is Europees kampioen 2x2x2! Mats eindigde als 12e.

Mats Europees kampioen 3x3x3!

Tranen van blijdschap bij Mats: Europees kampioen 3x3x3! Mats kreeg de overwinning zeker niet kado. De onderlinge verschillen waren minimaal en het bleef tot aan het einde enorm spannend. Mats eindigde met een tijd van 7.24. Sebastian Weyer zat er vlak achter met 7.36. Zijn tweelingbroer Philip werd 3e met slechts een honderdste (!) verschil. Een zeer terechte top 3.  En wat zijn we blij met onze kampioen. Mats, je bent een topper! 

 

Tot over 2 jaar, in Nederland!

Over 2 jaar is het volgende Europees Kampioenschap. Wij gaan ons kandidaat stellen voor de organisatie. We houden je op de hoogte! 

Reacties zijn gesloten.