Terugblik EK dag 3 – zaterdag 20 juli

Dag 3 zit erop! Alle Nederlandse deelnemers kwamen vandaag in actie, dus we kwamen oren en ogen tekort. Ook vandaag weer een terugblik op de dag. 

<<Terug naar dag 2

Programma dag 3

2x2x2 (1e ronde) – met 20 Nederlandse deelnemers
Pyraminx (2e ronde) – met Antonie, Daniël, Maksim, Mark en Robin
Skewb (2e ronde) – met Antonie, Daan,Jesper, Midas, Robin, Silvan, Tijmen en Yorick 
3x3x3 blind (1e ronde) – met Daan
3x3x3 met 1 hand (1e ronde) – met Daan, Daniël, Jeremy, Jesper, Mark, Mats, Mika, Reinier, Robert en Tijmen
4x4x4 (2e ronde) – met Antonie, Daan, Erik, Mats, Mika en Reinier
3x3x3 (1e ronde) – met alle 23 Nederlandse cubers

De Nederlandse EK-deelnemers. Op de foto ontbreken Mats, Erik en Ronald. 

De buitenlandse Nederlanders

De oplettende lezer zag wellicht een aantal onbekende namen in de lijst met Nederlandse deelnemers. Drie van hen wonen in het buitenland en komen daardoor niet (of niet vaak) naar Nederlandse wedstrijden. Zoals Jesper Swinkels (15). Jesper woont al 10 jaar op Mallorca. “Er zijn maar weinig cubers op Mallorca, voor een wedstrijd moet ik dus altijd reizen. Dit is mijn derde competitie. Ik heb vorig jaar meegedaan aan het Spaans kampioenschap en aan Madrid Open.” 
 

Ronald Mansveld (zie foto) woont in Londen en doet vooral mee aan Engelse wedstrijden. Hij is actief bij de UK Cube Association en organiseert o.a. het UK Championship. Ook bij dit EK is hij actief als vrijwilliger. “Ik leid het score taking team van 10 mensen. Mijn EK-voorbereidingen waren er dan ook vooral gericht om dat vlekkeloos te laten verlopen. Ik heb de laatste tijd niet veel energie kunnen steken in het cuben zelf. Ik verwacht hier dus geen top tijden te kunnen draaien.” Zijn favoriete onderdeel is clock, dat stond de eerste dag op het programma. Dat leverde hem een nieuw PB op: 9.54.

Erik Akkersdijk (‘the Cubeman’) woont sinds een paar jaar in Duitsland. Hij doet nog wel regelmatig mee aan Nederlandse wedstrijden en is voor velen een bekend gezicht. Dat komt natuurlijk ook door zijn staat van dienst, waaronder 33 wereldrecords. 10 jaar geleden zette hij het 3x3x3 wereldrecord op 7.08, een record dat maar liefst 2 jaar stand hield.  

Antonie voert 2x2x2 klassement aan

Prachtig nieuws: na de 1e ronde 2x2x2 voert Antonie het klassement aan. Mika Smulders staat op een knappe 8e plek. In de 1e ronde maakten vanochtend 411 cubers hun opwachting, waaronder 20 uit Nederland. De ogen waren vooral gericht op Antonie, hij is immers de regerend wereldkampioen. Met een average van 1.73 maakte hij zijn favorietenstatus waar. Mika deed het boven verwachting goed en draaide een average van 2.17. Als hij zijn goede vorm weet vast te houden, is een finaleplek wellicht haalbaar. Sil Moolhuijsen (zie foto) en Hans Bennis kwamen vandaag voor het eerst in actie. De cut-off van 6 seconden bleek voor hen te hoog gegrepen, dus na 2 solves moesten zij het voor gezien houden. Naast Mika en Antonie verzekerden nog eens 9 Nederlandse cubers zich van een plekje in de 2e ronde. 

Lastige scrambles op pyraminx

Antonie, Daniël, Maksim, Mark en Robin kwamen vanochtend in actie bij de 2e ronde pyraminx. Robin zakte iets in het klassement en gaat als 15e door naar de halve finale. Ook Antonie deed goede zaken en staat 17e. Daniël (Nederlands kampioen 2017, zie foto) en Mark presteerden onder hun kunnen (‘lastige scrambles!’), maar zijn toch verzekerd van een plek in de halve finale. Voor Maksim eindigde het pyraminx-avontuur in deze 2e ronde. 
 

Finale kansen op skewb

200 cubers gingen vandaag van start in de 2e ronde skewb. Onder hen Antonie, Daan, Jesper, Robin, Silvan, Tijmen, Yorick en kanshebber op een finaleplek: Midas. Het niveau lag hoog. Alleen Antonie, Daan en Midas draaiden snel genoeg voor een plek in de halve finale morgenochtend. 
 

Blind-succes voor Daan

Op 3x3x3 blind slechts 1 Nederlandse deelnemer: Daan Baartmans. Hij begon met een DNF, maar herpakte zich. Zijn 2e solve was een 1.57, maar liefst 18 seconden sneller dan zijn PB. Hiermee is hij ruimschoots door naar de 2e ronde. 
 

Mentale aspect: tips van onze toppers

Een kampioenschap als dit levert veel cubers behoorlijk wat spanning op. En stress kan veel impact hebben op de prestaties. Wat is het geheim van onze top-cubers? 
 
“Zelfverzekerd zijn”, zegt Antonie (uiteraard heel zelfverzekerd). ‘Vlak voor een finale ga ik op een rustige plek zitten cuben. Met een muziekje op. Ik concentreer mij dan vooral op nauwkeurigheid en niet op snelheid. Ik wil in de 1e ronde al laten zien wat ik waard ben, dat geeft vertrouwen.”
 
“Mentale voorbereiding? Daar doe ik niet aan!’, lacht Mats. Zijn geheim is dat hij het niet té serieus neemt. “Ik heb geen last van druk, ik wil gewoon een leuke wedstrijd hebben. Ik heb er geen moeite mee dat mensen hoge verwachtingen hebben. Ik kubus voor mijzelf, niet voor anderen.” En het roze tasje dat Mats bij iedere finale met zich meebrengt? “Dat is gewoon een handig tasje. Het heeft geen speciale betekenis en nee, ik ben ook niet bijgelovig!”
 
Ook Reinier heeft zijn zenuwen meestal goed onder controle. “Een half uur van te voren begin ik met warm draaien. Ik let er vooral op dat ik niet te gehaast wordt. De zenuwen mogen geen invloed hebben op de draaisnelheid, dan ga ik fouten maken. Ik probeer te focussen op nauwkeurigheid. Tussen de solves maak ik vooral een beetje lol met de andere cubers in de wachtruimte. Dat helpt ook om een eventuele slechte solve snel te vergeten.”
 
Tijmen bereidde zich gisteren gedegen voor op zijn finale square-1. “Ik heb een uur alleen onder een boom gezeten. Met mijn ogen dicht en met rustige muziek op. Dat had ik nog niet eerder zo gedaan. Ik had er nu ook de tijd voor. Als ik vlak voor de finale andere onderdelen had moeten doen, was het zeker niet zo goed gegaan!”

10x met 1 hand

In de 1e ronde 3x3x3 met 1 hand gingen 10 Nederlandse cubers van start. Jeremy wilde dolgraag eindelijk eens laten zien wat hij echt waard is op dit onderdeel. Helaas speelden de zenuwen hem opnieuw parten en moest hij genoegen nemen met een average van 17.42. Daarmee plaatste hij zich wel met gemak voor de 2e ronde, dus morgen heeft hij nog een kans. Ook Mats (22e), Daan (32e), Antonie (43e), Tijmen (60e), Mika (73e), Reinier (78e) en Robert (84e) laten morgen nogmaals zien wat ze waard zijn met 1 hand. 

Mats en Antonie naar finale 4x4x4

Antonie, Daan, Erik, Mats, Mika en Reinier hadden een plek weten te bemachtigen in de 2e ronde op de 4x4x4. In deze ronde gingen de 100 snelsten van Europa de strijd met elkaar aan voor een van de 20 plekken in de finale morgen. Mats eindigde als 4e (met een average dat 4 seconden langzamer is dan zijn PB) en Antonie als 19e. Mats heeft zeker kansen op een podiumplaats, dus zorg dat je er morgen bij bent! (in Madrid of via de livestream)

Iedereen in actie op 3x3x3

Aan het einde van de middag was het dan eindelijk zover: de 1e ronde 3x3x3., het koningsnummer. Met bijna 600 deelnemers, waaronder alle 24 Nederlandse cubers.
Na afloop bleek niet iedereen tevreden met zijn prestaties. Hans Bennis (de vader van Mark en met zijn 57 jaar de oudste cuber in het Nederlandse team), wist nét onder de minuut te blijven. Zijn plannetje om ieder geval boven Hanneke Rijks (de enige vrouw in de ploeg) te eindigen, mislukte jammerlijk. Ronald was maar liefst 11 seconden langzamer dan zijn PB en Arnaud bleef net aan de verkeerde kant van zijn gewenste 20 seconden-grens steken. Sil haalde een PB single (20.01) en average (26.41) en sloot zijn EK af als 495e. Yorick wist met een 19.31 een halve seconde van zijn PB single af te halen en eindigde op plek 475.
 
Deze Nederlanders komen morgen nogmaals in actie op 3x3x3:

6. Mats
15. Antonie
40. Erik
50. Mika
61. Reinier
72. Daan
80. Tijmen
115. Midas
159. Robert
172. Daniël
282. Maksim
299. Jeremy
301. Robin
309. Jesper
328. Mark
350. Ron
358. Silvan
 
 
 

Reacties zijn gesloten.