Terugblik EK dag 2 – vrijdag 20 juli

Een drukke dag voor vrijwel alle Nederlandse deelnemers. En met een aantal fantastische resultaten! Hoogtepunten waren o.a. de 2 Nederlandse records van Mats Valk en natuurlijk de 3e plaats van Tijmen van der Ree op square-1. Deze terugblik is gedurende de dag geschreven en is chronologisch opgebouwd.

<<Terug naar dag 1

Programma dag 2

5x5x5 (1e ronde) – met veel Nederlandse deelnemers
4x4x4 (1e ronde) – met veel Nederlandse deelnemers
Skewb (1e ronde) – veel Nederlandse deelnemers
Pyraminx (1e ronde) – veel Nederlandse deelnemers
Square-1 (2e ronde) – met Tijmen, Daan, Antonie en Jesper
Megaminx (2e ronde) – met Mats, Reinier, Midas en Antonie
5x5x5 (2e ronde) – met Erik, Antonie, Mats en Reinier
Clock (finale) – geen Nederlandse deelnemers 
Square-1 (finale) – met Antonie en Tijmen
6x6x6 (finale) – met Mats en Antonie
7x7x7 (finale) – met Mats en Antonie

Dag gestart met 5x5x5

Al om 9 uur gingen 12 Nederlandse deelnemers van start in de 1e ronde 5x5x5. De verlichting speelde een aantal van hen parten. De tafels in de groene wedstrijdzone lagen in de felle ochtendzon. In de blauwe en rode zone was het juist wat te donker. Erik, Antonie, Reinier en Mats deden het goed en mogen vanmiddag nogmaals in actie komen in ronde 2. Mats staat momenteel zelfs nummer 3 in het klassement. Ook onze Belgische vriend Quinten Andelhofs deed het goed. Hij draaide 2 Belgische records en gaat als 24e door naar de 2e ronde. De overige Nederlandse deelnemers wisten zich niet bij de eerste 100 te plaatsen en gaan dus niet door naar ronde 2. Tijmen en Ron wisten wel hun eigen PB op dit onderdeel aan te scherpen. 

Arnaud van Galen (zie foto) was een van de deelnemers aan de 5x5x5. Arnaud deed in 2006 al aan zijn eerste wedstrijd mee en heeft een imposante staat van dienst: 135 wedstrijden, 4 Nederlandse records. Tot 2013 reisde hij heel Europa door (en ook wel daarbuiten) om te kubussen en aan wedstrijden mee te doen. Sinds hij een gezin heeft, beperkt hij zich tot zo nu en dan een groot toernooi, zoals dit EK. Terwijl Arnaud vertelt over zijn kubuservaringen, leert zijn zoontje Alex (4 jaar) om het witte kruis van een kubus op te lossen. De kleine man voelt zich als een vis in het water tussen de cubers. Jong geleerd is oud gedaan! 

Mooie resultaten op 4x4x4

Maar liefst 14 Nederlandse cubers kwamen in actie in de eerste ronde 4x4x4. Vijf van hen (Midas, Ron, Tijmen, Maksim en Daan, zie foto) deden dit sneller dan ze ooit hadden gedaan. Goed gepiekt!
Mats staat momenteel 3e in het 4x4x4 klassement. Naast Mats eindigden Antonie, Daan, Erik, Reinier en Mika (met gemak) bij de eerste 100 en gaan door naar de volgende ronde. 
 

Volop actie op skewb

Na de lunch stond skewb op het programma. Een snel en dynamisch onderdeel! Skewb is een van de 4 EK-onderdelen waarvoor geen kwalificatie-eis gold, dus we zagen hier ook de wat jongere en minder ervaren deelnemers in actie. Zoals Silvan Mors, met zijn 8 jaar de jongste Nederlandse deelnemer. En ook al haalde hij de cut-off van 9.00 seconde (net) niet, hij hoorde wel bij de snelste 200 deelnemers en gaat door naar de tweede ronde.  
Midas staat na de eerste ronde op de 19e plek en is daarmee de snelste Nederlander. Daan en Antonie staan 51e en 57e. Als zij dit kunnen vasthouden in de 2e ronde, dan ligt een plek in de halve finale (beste 80) in  het verschiet.
 
Tijmen, Yorick (zie foto) en Robin draaiden sneller dan ze ooit deden op skewb en verdienden daarmee een plek in de 2e ronde. Ook Jesper  is weer een ronde verder. 
Door suffe pech haalde Daniël de cut-off niet. Hij baalde stevig, maar probeert zich straks te revancheren op zijn favoriete onderdeel: pyraminx. Ook Maksim en Jeremy haalden de cut-off niet. 

Revanche voor Daniël, Robin voorlopig 9e

Ook pyraminx had geen kwalificatie-eisen, dus er was een groot deelnemersveld van maar liefst 300 cubers, waarvan 8 uit Nederland. Daniël had de rust weer terug gevonden en revancheerde zich prima met een 26e plaats. Hiermee is hij eenvoudig door naar de 2e ronde. Robin draaide een knappe 3.16 average, goed voor een voorlopig 9e plek. Ook de 17-jarige Mark Bennis (die pas in augustus 2017 voor het eerst aan een kubuswedstrijd meedeed, zie foto) deed goede zaken. Hij gaat als 27e door naar de volgende ronde. Maksim begon met een DNF maar herpakte zich en wist zich te plaatsen voor de 2e ronde. Ook Antonie zien we morgen terug.  

Parity tellen in de 2e ronde square-1

Tijmen, Daan en Jesper stonden vanmiddag in de 2 ronde square-1. Jesper Swinkels (zie foto) had gisteren in de 1e ronde z’n PB average al aangescherpt naar 24.10. Vandaag liet hij zien nog meer in z’n mars te hebben en haalde daar nóg eens 4 seconden vanaf.  Helemaal tevreden was hij niet, hij wilde graag onder de 20 seconden uitkomen. De Nederlandse ogen waren natuurlijk vooral gericht op Tijmen, die als 3e in het klassement de 2e ronde in ging. Door het verkeerd tellen van de parity (zijn ‘geheime’ wapen) raakte hij wat gestresst en maakte fouten. Toch verzekerde hij zich moeiteloos van een plek in de finale. Kan hij zijn zenuwen de baas en haalt hij straks een podiumplek? Ook Antonie gaat door naar de finale!
 

Megaminx: Mats doet het weer (en Antonie ook)

100 cubers kwamen in actie in de 2e ronde Megaminx., waaronder Mats, Reinier, Midas en Antonie. De concurrentie was groot, het niveau lag enorm hoog. Van de Nederlandse deelnemers presenteerde Mats het beste. Zijn 5e solve (41.71) was zelfs de snelste tijd ooit in Nederland. Zijn tweede NR dit kampioenschap! Ook Antonie kon zijn eigen nationale (Griekse) record aanscherpen: 58.17 average.  
Met een keurige average tijd van 53.29 wist Mats zich nét te verzekeren van een finaleplek. Toch zal hij in de finale geen rol van betekenis spelen. Het klassement wordt momenteel aangevoerd door Juan Pablo de Hanguin (Peru), die met zijn 33.55 (!) een Zuidamerikaans record draaide, en Amos Normman (Finland). Hij zette vandaag een nieuw Europees record neer: 36.09 average.
 
 
 

3 Nederlandse finalisten op 5x5x5

In de 2e ronde 5x5x5 mochten Reinier, Erik, Mats en Antonie opnieuw laten zien wat ze waard zijn. Dat deden ze, en hoe! Mats, Antonie én Erik (zie foto) verzekerden zich van een plek bij de laatste 20. Dat Mats in topvorm is, werd wel weer duidelijk. Hij draaide de snelste Nederlandse tijd ooit. Zijn 3e NR in 2 dagen tijd! Mats staat momenteel 3e in het klassement en is morgen een van de kanshebbers voor een podiumplaats.  

 

 

 

 

 

 

 

 

3e plaats Tijmen in finale square-1!

De eerste Nederlandse podiumplaats! Tijmen van der Ree werd zeer verdiend 3e op square-1. Mét een Nederlands record op zowel single als average. Dat noemen we pieken op het juiste moment. Tijmen deelt het podium met Rasmus Stub Detlefsen (Denemarken, in het midden, 1e plaats) en Javier Lopez Fernandez (Spanje, rechts). De andere Nederlandse finalist, Antonie, eindigde op de 20e plek.

 

 

 

 

 

 

 

 

Mats en Antonie in finale 6x6x6 en 7x7x7

De lange tweede wedstrijddag werd afgesloten met 2 finales. Mats had medaillekansen op 6x6x6, maar moest genoegen nemen met een 5e plaats. Alsnog een razendknappe prestatie! Antonie eindigde als nummer 14. Op de 7x7x7 werden ze 16e en 17e. 

  

Bekijk de resultaten

Bekijk alle resultaten op Cubecomps.com

 

>>Naar dag 3

Reacties zijn gesloten.