Terugblik EK dag 1 – donderdag 19 juli

Op deze eerste EK-dag kwam slechts een deel van de Nederlandse équipe in actie. Deze dag werd dan ook door diverse deelnemers (en meereizende familieleden) gebruikt om Madrid te verkennen. Toch was er al genoeg te beleven in het Glass Pavilion. Een terugblik op dag 1.

Programma dag 1

Fewest Moves (finale) 
Multi-blind (geen Nederlandse deelnemers)
3x3x3 met de voeten (1e ronde + finale)
6x6x6 (1e ronde)
7x7x7 (1e ronde)
Clock (1e ronde)
4x4x4 blind (geen Nederlandse deelnemers)
Megaminx (1e ronde)
Square-1 (1e ronde)

Midas doet het in 1:10 minuut (met z’n voeten) 

Een van de speciaalste onderdelen is toch wel feet, oftewel: 3x3x3 met de voeten. Met één Nederlandse deelnemer: Midas Kiebert. En dat deed hij goed! Met een average van 1:10.90 verbeterde hij zijn persoonlijk record met bijna 4 seconden. Dat leverde hem een 31e plaats in de eerste ronde op. Niet genoeg voor de finale, maar de concurrentie was dan ook groot. De winnaar, Daniel Rose-Levine, draaide zelfs een nieuw wereldrecord: 22.22 seconde (ja, je leest het goed). Midas gebruikt voor feet de CFOP-methode. “Dezelfde methode als met mijn handen. Het enige verschil is dat ik voor feet een wat grotere kubus gebruik.” Midas kijkt tevreden terug op zijn prestatie op feet. “Toch is dit voor mij niet echt een serieus onderdeel, ik heb er ook niet zoveel voor geoefend. Ik hoop de komende dagen vooral goed te scoren op 5x5x5, 3x3x3 en natuurlijk skewb.” Bij het WK in Parijs in 2017 wist Midas de skewb-finale te halen. “Als ik niet teveel zenuwen heb en een beetje geluk heb met de scrambles, zou dat opnieuw moeten lukken!”  
 

Toch geen EK voor Jan

De Nederlandse ploeg is onverwacht met één man minder. Jan van Dorst miste vanochtend (buiten zijn schuld) het vliegtuig naar Madrid. Omboeken naar een andere vlucht bleek niet meer mogelijk. Hoe zuur is dat! 
 

De minste draaien voor Erik

Drie Nederlanders hadden zich weten te kwalificeren voor Fewest Moves: Mats Valk, Ron van Bruchem en Erik Akkersdijk. Ron en Mats DNF’ten beiden de tweede attempt en besloten de laatste attempt niet meer te doen. Erik eindigde met een mean van 30.33 op de 13e plek en is daar redelijk tevreden mee. “De laatste had wel wat beter gekund, ik had bij de top 10 kunnen zitten. Maar 13e van Europa is zeker niet verkeerd!”
 

Mats doet het weer: NR op 6x6x6

We zijn er inmiddels aan gewend: de Nederlandse records van Mats Valk. Maar het is natuurlijk razendknap dat hij zich blijft verbeteren en op deze eerste EK-dag wéér een record neerzet. Mats heeft zich met deze prachtige tijd moeiteloos geplaatst voor de finale op vrijdag: hij staat vierde in het klassement. 
 

Maksim debuteert

Sommige Nederlandse EK-deelnemers gaan al jaren naar grote internationale toernooien en kampioenschappen. Voor anderen is dit EK in Madrid de eerste grote buitenlandse wedstrijd. Een van de debutanten is de 13-jarige Maksim Chen uit Den Haag. Vandaag kwam  Maksim al in actie op 6x6x6 (zie foto) en square-1. Op 6x6x6 eindigde hij met een mean van 3:57.87 op de 117e plek. Zijn average van 31.55 op square-1 leverde hem een 100e plek op, nét niet genoeg voor de tweede ronde. Maksim heeft zichzelf geen echte doelen gesteld voor dit EK. “Maar ik hoop nog wel een PB te draaien.” 

Antonie maakt (weer) indruk

Ook Antonie Paterakis, onze Nederlandse Griek, maakte weer indruk. Hij blijft zich verbeteren en liet ook vandaag zien dat hij serieus meedoet in de internationale top. Maar liefst drie nationale (Griekse) records scherpte hij aan: 7x7x7 single (2:59.75) en mean (3:06.20) en megaminx single (53.71). Daarmee is hij verzekerd van finaleplekken 6x6x6 en 7x7x7 en een plek in de 2e ronde Megaminx. 
 

Tijmen zet in op een podiumplek square-1

Dat Tijmen van der Ree zich het afgelopen jaar enorm heeft verbeterd op square-1, dat hebben we allemaal kunnen zien. Vrijwel iedere wedstrijd lukt het hem om zijn eigen Nederlands record aan te scherpen. Maar dat hij na vandaag de derde positie zou innemen in het square-1 klassement, dat is boven verwachting. Tijmen gaat morgen vol vertrouwen naar de 2e ronde en – hopelijk – de finale. Het podium lonkt….
Daan Baartmans meldde zich te laat voor Square-1 en leek zijn kansen vergooid te hebben. Gelukkig mocht hij meedoen in de volgende groep en verraste hij zichzelf door een ruime seconde van zijn PB average af te draaien. Goed voor een plek in de 2e ronde morgen. 
 

Vuurwerk op megaminx blijft uit

Reinier Schippers wilde een aanval doen op het Nederlands record van Mats Valk. Reinier verbeterde zijn eigen PB single én average maar kwam toch tekort om Mats in gevaar te brengen. Vrijdag nemen ze het in de 2e ronde nogmaals tegen elkaar op. De verwachtingen zijn hoog gespannen! Voor beiden ligt een finaleplaats (laatste 20) binnen bereik. 
 

Bekijk de resultaten

Bekijk alle resultaten op Cubecomps.com
 

Reacties zijn gesloten.